Våra instrument
Varje folkgrupp
i Ghana har sin egen musikkultur, och våra trummor är plockade
från lite olika håll.
Trummorna är stämda i olika tonhöjd, har olika klang och spelas
med olika tekniker, och dessutom tillkommer klockor och kalebasser med helt
andra ljudkvaliteter.
Därför blir det många olika sorters
ljud i orkestern, och det är spänningen mellan de olika ljudkvalitéerna
och rytmerna som ”gör” musiken.
Kpanlogotrumman
(uttalas ungefär pannlågo med betoning som i ”schangdobel”)
påminner till formen om en conga, och kommer från Accra.
Den spelas antingen med båda händerna eller med en hand och en trumpinne, och man kan locka ur den åtminstone åtta olika ljud. Den är öppen i botten, så oftast lutar man på den för att släppa ut ljudet när man spelar.
Vi spelar de flesta av våra solorytmer (= rytmerna som man dansar efter) på kpanlogotrumma, och även en del komprytmer. Ibland låter vi den också göra tjänst som bastrumma.
Gongon
kommer från dagombafolket i norra Ghana. Den har importerats till södra Ghana och där fått namnet brekete (uttalas breckete eller bleckete med betoning som ”läcker det”).
Den är cylindrisk, har skinn på båda sidor och ger ett fylligt basljud. Över skinnet sitter en tunn, tvinnad läderrem, och när man slår på trumman vibrerar remmen och ger ljudet en ”durrande” kvalitet. Breketetrumman spelas med en hand och en böjd pinne.
Klockor
har vi två modeller av.
Dubbelklockan (eller ko-klockan) består av två klockor med olika tonhöjd. Dubbelklockor finns i alla upptänkliga storlekar och därmed i alla upptänkliga tonhöjder. Eftersom de är smidda av metall har de ett helt annat ljud än trummorna - klingande, ljust och genomträngande. Det är lätt att urskilja klockljudet bland alla andra rytmer, och därför är klockans funktion ofta att bestämma tempot och hålla takten.
Bananklockan är mindre, och formad som - surprise! - en banan. Vi spelar oftast på den med metallpinne, och då får den en ännu ljusare och intensivare klang än dubbelklockan