Liten snabbguide till Ghana

Ghana ligger i Västafrika.
Det har en yta som drygt halva Sverige, och en befolkning på 22 miljoner.
Södra tredjedelen av Ghana är skogig, resten är savann.
Voltasjön, som bildas av den uppdämda Voltafloden, är världens största konstgjorda sjö.
I Ghana finns drygt 70 olika etniska grupper, och alltså även drygt 70 olika språk.
Det officiella språket är engelska.

Ghanakarta

Accra
Huvudstaden, Accra, har två miljoner invånare. Ghana öster om Accra är hemvist för Ewe-folket som traditionellt livnär sig på jordbruk och handel - och fiske vid kusten. De har en stark, rik och levande musiktradition, och Ewe-trumfamiljen består av sex trummor i olika storlekar och tonlägen. Tidigare byggdes de av ribbor och järnband, ungefär som silltunnor, men i dag tillverkar man dem av massiva trästycken som urholkas. Baadjoo har tre sorters trummor (och några låtar) från Ewe-traditionen.
Som en kuriositet kan nämnas att Ewe-språket skrivs med ett alfabet där man har lagt till tecken från internationella fonetiska alfabetet IPA.

Accra

Kumasi
I centrala Ghana ligger Kumasi, som är huvudstad i Ashantiregionen. Under sin storhetstid på 1800-talet sträckte sig Ashantiriket utanför nuvarande Ghanas gränser, och Kumasi var en storstad på 700 000 invånare.
Ashanti är bland annat känt för sina utsökta guld- och bronsfigurer, sina träskulpturer och sin hårdnackade vägran att låta sig besegras av den engelska kolonialmakten. Ashanti producerade guld, och bedrev handel både norrut och söderut.
Ashanti är också känt för de vackra kente-tygerna som har anor från 1100-talet och som vävs i remsor som sen sys ihop till färgsprakande, geometriskt mönstrade tyger.

Kumasi

Tamale
Dagomba-folket i norra Ghana är traditionellt jordbrukare, jägare och fiskare. Dagbon-riket har en mycket speciell trumtradition som bygger på att trummorna spelar de rytmer och toner som finns i talat språk. Trummare har en viktig roll eftersom de bevarar och förmedlar historien och historiska händelser. Man spelar bland annat på dondon  - en ”talking drum” där trumskinnet kan spännas medan man spelar så att man kan spela toner och tonglidningar.
Den kanske mest kända Dagomba-dansen är takai, som dansas av män som bär rundskurna tunikor sydda av vävda band. När dansarna svänger runt står tunikorna ut som ett hjul runt dem.

Jolly Roger

Europeerna började bedriva handel med Afrika under 1500-talet och upprätta handelsstationer längs kusten. Även Sverige blandade sig i: under stormaktstiden på 1600-talet bildades Svenska Afrikakompaniet som hade som affärsidé att köpa guld, elfenben och slavar i Västafrika. Svenskarna anlade ett kastell i Cabo Corso, numera Cape Coast i Ghana. Även fortet Christiansborg i Accra befann sig en period under svenskt styre. Se där ett stycke svensk historia som vi inte behöver vara så väldigt stolta över.