Våra danser

Somliga av våra danser har kommit till i nutid, andra har en lång tradition bakom sig. Precis som all musik utvecklas danserna och rytmerna hela tiden. Nya steg tillkommer, olika rörelser och finesser blir populära på olika platser, danser från två traditioner kan korsbefrukta varandra, olika dansgrupper gör sina egna koreografier… Därför kan det finnas det ett otal varianter på samma dans.

Ghanadanser skiljer sig från mycket annan Västafrikansk dans genom att rörelserna är mjuka, samlade, dämpade och jordbundna.
Rörelserna utgår från bålen, och det är snarare så att armar och ben följer med i kroppens rörelser än tvärtom.

Nedan kommer att axplock av vad vi har på repertoaren just nu.

Mia

Bamaya
dansades från början av enbart män. Man hade haft en lång period av torka, och prästernas bud var att männen måste övergå till att vara kvinnor. Alltså klädde sig männen som kvinnor, i kjolar och peruker och med läppstift på munnen, och satte på sig bälten med tofsar som accentuerade bakens svängningar. Sen dansade de. Och så kom regnet.

Bamaya
Kpanlogobild

Kpanlogo
är den ultimata flirtdansen. Den uppstod under rockens och twistens dagar, vilket man ser i några av rörelserna, och var en väldigt vågad dans som ansågs förleda ungdomen. Den var på god väg att förbjudas, men fick leva vidare i en censurerad form. I Accra kan den dansas i stora cirklar med 200-300 deltagare.

Fume fume
- dansen för de starka. Här dansar man partiet mellan de olika stegen med höjda, knutna nävar. Den här dansen skapades på 50-talet i Accra för att samla barn och ungdomar och hindra dem från att komma på glid, och i stället ge dem en känsla av styrka och solidaritet. Se oss dansa >>

fume fume
were

Were
är en bröllopsdans från Nigeria. Så många som 50 par kan gifta sig samtidigt, och dagen före bröllopet dansar de blivande makarna och deras familjer were för att lära känna varandra. Det är en mycket gammal, traditionell dans.

Swanggé
hänger ihop med were ovan, på så sätt att att den dansas vid samma bröllop, men på själva bröllopsdagen efter att alla ceremonier är klara. En intressant detalj är att det som talar om för dansarna när det är dags att byta steg är ömsom solotrumman och ömsom sången.

swangge
Baadjoo

Baadjoo
betyder ”Kom och dansa/spela!” Det är en provkarta på olika traditionella steg, skapad av gruppens mentor Emmanuel Gomado, för att göra européer bekanta med Ghanadans.

Hausa
inleds av att man sjunger ”Ajikó! Ajikó!” Det är en hälsningsfras som man säger till den som arbetar. Hausa handlar nämligen om arbete, och dansen innehåller olika rörelser som visar hur man jagar bort gräshoppor och vattnar fälten, och också hur man beundrar sin skörd. Det är en gammal, traditionell dans som ursprungligen kommer från Nigeria.

hausa