Det sa faktiskt nästan ”Pang!”
- och så fanns Baadjoo.

Tiden därefter gick åt till att bygga upp en repertoar, men framför allt till att bli samspelta och lära känna varandra. Nu gick vi ju inte kurs längre, utan skulle bli en självgående grupp.
Eftersom vi bor på olika håll i landet började vi träffats ungefär en helg per månad, varannan gång med Emmanuel, varannan utan, för att träna och repetera.

Vi blev allt varmare i kläderna, och efter några kortare spelningar begick vi vår urpremiär på Teater Tre i Stockholm den 12 maj 2007 - en bejublad offentlig konsert på en dryg timme.
Sen dess har det rullat på.
Ta en titt i vårt kalendarium för att se var vi befinner oss nu… >>

gruppbild

Baadjoo betyder ”Kom och dansa/spela”.
Svenskan har inget ord som täcker in båda begreppen, men i Västafrika hör dansen och musiken oupplösligt ihop. Dansen blir till bilder av det trummorna spelar, och trummorna sätter ljud på dansens rörelser.
Men musiken är inte bara nåt som hörs och syns, utan den hänger också ihop med själva livskraften, både kroppsligt, andligt och psykologiskt. Om en person inte mår bra kan man faktiskt se det på hur den personen dansar. Och det fungerar åt andra hållet med: Dansen och trummandet är ett sätt att hela sig själv och komma i balans.

Baadjoo är också namnet på en av våra låtar.
Dansen är en provkarta på olika traditionella steg, och den är skapad av gruppens lärare, Emmanuel Gomado. Det är en bra dans för den som ska prova på Ghanadans för första gången, och på samma sätt hoppas vi i gruppen Baadjoo att vi ska kunna ge en inblick i Västafrikas rika musikaliska värld.

Baadjoo bildades år 2005.
Vi var ett antal trummare och dansare som hade lärt känna varandra på kurser för Emmanuel Gomado genom flera år. Vi hade rest på kurser både i Sverige och Ghana och lärt oss nya rytmer - och sen hade var och en åkt hem till sitt. Men 2005 var vi alltså några stycken som bar på en stark önskan att föra det hela ett steg till. Vi längtade efter mer kontinuitet och djup, och vi ville ha en grupp där vi kunde träffas regelbundet och arbeta vidare med trummandet och dansen.
Och vi ville oändligt gärna ha Emmanuel Gomado som lärare och mentor.
Emmanuel, å sin sida, gick och saknade en grupp i Sverige där han kunde ha just en sån roll, och vad som hände år 2005 var att vi allihop plötsligt insåg att vi längtade efter samma sak...
affisch
dansbild
Ulf
Galleri Baadjoo – klicka, så får du veta mer om oss
Emmanuel
Ulf-text
Marie
Åse
Lasse
Hanna
Carina
Elin
Marie-text
Åse-text
Lasse-text
Hanna-text
Carina-text
Elin-text
Emma
Emma-text
Åsa
Infotext Åsa